На днешното пленарно заседание депутатите обсъдиха арменския геноцид. Изказване направи народният представител Арман

...
На днешното пленарно заседание депутатите обсъдиха арменския геноцид. Изказване направи народният представител Арман
Коментари Харесай

Парламентът не почете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид в Османската империя

 На днешното пленарно съвещание депутатите обсъдиха арменския геноцид. 

Изказване направи националният представител Арман Бабикян от " Изправи се! Мутри вън! “, който съобщи: Още през 1975 година долната камара на законодателния орган на Съединени американски щати призна геноцида над арменците. Гражданите на България узнаха за истината и ни изпратиха тук да я пазиме. Парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! “ афишира за геноцид избиването на арменците в Османската империя. Хиляди арменци чакат този акт на благодарност. Трябва да сме признателни на българския народ, който одобри потомците на оживелите арменци. Това е народът, който избави българските евреи ".

След него думата взе ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който сподели: " Всички ние изискуем съчувствие и състрадание на жертвите, само че в това време би трябвало ясно да се разграничаваме от изборен метод към историческите събития, както и тематики, които могат да прокарат разграничителни линии “. Според него не би трябвало да се прави разлика сред раса, пол и занимание. Важно е също по този начин да се запазят положителните връзки със съседските ни страни.

Цецка Бачкова от Демократична България прочете декларация от името на обединението, с която направи обзор на трагичните събития в Османската империя.

" Българите са били великодушни и състрадателни и отварят домовете си за бежанците. Хиляди арменски бежанци видели в гостоприемството на жителите вземат решение да останат тук. С годините те станали част от българския народ. “

Тя заяви, че арменският геноцид е приет от 16 държави-членки на Европейски Съюз. От името на парламентарната група на Демократична България съобщи, че поддържа заменянето на израза " всеобщо изтребване на арменци ", както участва в българските документи, с " арменски геноцид ".

Председателят на Народно събрание не одобри предложение за едноминутно безмълвие в памет на жертвите, тъй като правилника изисква такова предложение да бъде направено предходния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР